Извините, этот техт доступен только в “Турецкий”. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Adıgelerin (Çerkeslerin) Şapsıg [Шапсыгъ] boyuna mensup bir sülale adıdır. 1864 öncesi Kafkasya’nın Kıyı Şapsıg bölgesinde yerleşik olan ailemizin Kıyı Şapsıg’daki yerleşim yeri Natuhay [Нэтхъуай] ve Şapsığların birlikte yaşadığı Kudako [Кудакъо] köyü olarak bilinmektedir. Nemerko soyundan gelenler, 1864 sonrası başta Türkiye’de ve Ürdün’de olmak üzere bir çok yere dağılmış durumdadır. Türkiye’de günümüzde Düzce, Karabük, Bursa, İstanbul, Ankara, Eskişehir, İzmir başta olmak üzere bir çok şehirde akrabalarımız bulunmaktadır.

Batılı devletlerden binlerce yıl öncesinden beri Adıgelerde soy ismi geleneği vardı. Adıgeler  arasında her bir sülale kendi soy adını korur ve gelecek nesillerine de aktarırdı. Kadınların soyadları evlilik yolu ile değişmez, evlendikten sonra da babalarının soyadlarını kullanmaya devam ederlerdi. Aynı soy adını taşıyan kişiler, herhangi bir sebeple birbirlerini hiç görmemiş olsalar bile bir şekilde bir araya geldiklerinde bu soyadı sayesinde birbirleri ile akraba olduklarını anlar ve birbirlerine yakınlık gösterirdi.

Adıge geleneklerinde akraba evliliği olmadığından bu gelenek, yeni tanışan gençlerin de birbirleri ile kan bağı olup olmadığını takip edebilmeleri için önemli bir işlevsel araç olmuştur. Aynı soy adını taşıyan kişiler birbirlerine kardeş veya yakın kuzeni gibi davranır, yeni tanışmış olsalar bile kısa zamanda, beraber büyümüş kardeşler gibi yakınlaşır, birbirlerine hayat boyu destek olurlardı.

Bugün de ailemiz bu gelenekleri sürdürmeye devam etmektedir. Türkiye’de 21 Haziran 1934 tarihinde kabul edilen soyadı kanunu ile birlikte Nemerko Ailesi’nin o dönemde farklı yerleşkelere bölünmüş olan kolları farklı soyadı almak zorunda kaldılar. Bunun sebebi, Nemerko soyadı Türkçe bir kelime olmadığı için kullanılmasına izin verilmemesi idi. Osmanlı döneminde Ailemizin Anadolu’ya yerleştirilen kolu bildiğim kadarı ile 2-3 farklı bölgeye yerleştirilmişti. Bunlardan Düzce’de yerleşik olan bizler Nemlioğlu soyadı ile kütüğe işlenirken diğer kolların farklı soyadları ile kayda girdiklerini biliyoruz. Bu arada araştırırken tesadüfen öğrendiğim ve aslen Trabzon’da yerleşik olup yine bir çok ilde var olan diğer Nemlioğlu soyadlı aile ile bir bağlantımız bulunmuyor.

Adıgelerin soyadı kullanma geleneği binlerce yıl öncesine dayanan bir gelenektir. Bazı aileler çok fazla kalabalık olduğunda bölünerek farklı soyadları kullandıkları bilinmektedir. Ancak akraba olmayan iki aile hiç bir zaman aynı soyadını kullanmaz. Bugün yaşadığımız ülkelerin kanunlarına göre her ne kadar farklı ülke ve şehirlerde farklı soy isimleri kullansak ta köklerinin Adıge olduğunu bilen tüm Nemerko’lar bir şekilde yeni nesillerine de bu adı öğreterek sülale adımızın günümüze kadar yaşamasını sağlaya bilmişlerdir.

Click to rate this post!
[Total: 3 Average: 3.7]